Fremhævede artikler fra AN-TV nummer 71 
- 24. årgang 2019

// MEDLEMSBLAD

DEN STORE TV-PAKKE GIVER STADIG GOD MENING

Midt i en tid med streamingtjenester og frit valgstilbud giver en stor tv-pakke stadig god mening for mange forbrugere. Det handler om at definere familiens behov og finde den helt rigtige tv-løsning, siger AN-TVs formand, Jakob K. Svendsen.

Tv-pakkerne er kommet for at blive. Nok er de udfordret af streaming-tjenester og frit valgs-løsninger, men for mange forbrugere er en tv-pakke fortsat den helt rigtige løsning, når familiens behov for at se fjernsyn skal dækkes. Det er der flere gode grunde til. Det handler både om kanal-udbud, økonomi og teknik, forklarer AN-TVs formand, Jakob K. Svendsen.

- Vi kan i AN-TV registrere, at den megen teknik, der følger med de nye interaktive tv-løsninger, udfordrer og irriterer en del forbrugere. Vi har hver dag en række medlemmer, der opsøger vores servicebutik i AN-TV Huset, fordi de har betjeningsmæssige udfordringer. Det kan være problemer med at få signalet fra smart-tv-boksen frem på fjernsynsskærmen, eller det kan være problemer med at forstå og benytte den medfølgende fjernbetjening. Vi kan konstatere, at den teknologi, der er logisk for nogle, ikke er logisk for alle, siger Jakob K. Svendsen.

Ifølge ham må man derfor ikke undervurdere tv-pakkernes brugervenlig-hed. Man skal kun bruge et antenne-kabel, der forbinder fjernsynet med antennestikket, og så er man klar til
at se tv.

- I dag er vi jo i den privilegerede situation, at langt størstedelen af alle fjernsynsapparater selv indstiller tv-kanalerne. Samtidig ved vi, at de fleste forbrugere livet igennem holder sig til det samme fabrikat, når de køber et nyt fjernsyn. Det betyder, at de bliver fortrolige med det mærkes fjern-betjening og menu, forklarer
Jakob K. Svendsen.

Teknik og æstetik

En tv-pakke har også den fordel, at man blot skal tænde ét sted for at kunne se fjernsyn.

Men ifølge AN-TVs formand er det ikke kun de tekniske udfordringer, som får en del af AN-TVs medlem-mer til at vælge smart-tv og andre interaktive tv-løsninger fra. For nogle er det også et spørgsmål om æstetik.

- Vi har en del medlemmer, der føler, at smart-tv-boksen, modemmet og de ekstra kabler skaber en uorden omkring deres fjernsyn, som de ikke ønsker. Det er selvsagt et personligt spørgsmål, hvordan man gerne vil indrette sit hjem, men jeg kan i hvert fald sige, at man som forbruger ikke finder en mere enkel løsning end en tv-pakke. Læg dertil, at man kun behøver at have en enkel fjernbetjening liggende på sit sofabord. Det er der medlemmer, der sætter pris på. De vil gerne undgå en følelse af, at fjernsynet overtager hele stuen, siger Jakob K. Svendsen.

Han pointerer, at hvis man ønsker flere fjernsyn i sin husstand, laves fordelingen også lettere, når man alene abonnerer på en tv-pakke.

- Hvis der ikke allerede er de ønskede antennestik i hjemmet, så skal vi blot have forlænget antenneinstallationen til de steder, hvor man ønsker at placere et ekstra fjernsyn. Det er en del lettere, end hvis hvert enkelt fjernsyn skal tilkobles en smart-tv-boks og et modem, forklarer han.

Til hele familien

Jakob K. Svendsen fortæller, at den store tv-pakke fra AN-TV egner sig godt til familier.

- Vi ved, at i en familie med far, mor og børn er der meget forskellige interesser, og dem synes jeg, vi får dækket rigtig godt ind.

I AN-TVs store tv-pakke ligger der 68 kanaler med et bredt udbud af underholdning, sport, dokumentar-udsendelser, musik, naturprogrammer, danske og internationale nyheder samt fjernsyn til børn og unge.

- Så her har vi en tv-pakke, der i den grad understøtter hele familien. Ingen behøver at gå på kompromis. Samtidig får man alle vores sportskanaler i den store pakke, og det er en klar fordel, hvis man ønsker at følge en sportsgren, hvor kampene transmitteres på en række forskellige tv-kanaler, som det for eksempel er tilfældet med tennis. Det er jo markant billigere at købe tv-kanalerne i en pakke frem for enkeltvis, siger Jakob K. Svendsen.

4K og TV 2 Play

Med den store tv-pakke får AN-TVs medlemmer desuden adgang til TV 2 Play Basis, hvor der både er mulighed for at se snigpremierer på kommende udsendelser og hele sæsoner af populære tv-serier. Hver eneste dag bliver der lagt nyt indhold på tjenesten.

- I den store pakke har vi også tvkanalen Viasat Ultra HD. Det er en højt profileret sportskanal, der sender i det banebrydende tv-format Ultra HD også kendt som 4K. Her kan man se international fodbold og samtlige Formel 1-løb i en knivskarp billedkvalitet. Teknologisk er det som at smage på fremtiden, så kanalen er en rigtig lækkerbisken for alle sportsinteres-serede. Men det forudsætter, at man har den store tv-pakke for at få adgang til Viasat Ultra HD, forklarer Jakob K. Svendsen.

Selv om man har valgt en af AN-TVs tre tv-pakker, så er det ikke ensbetydende med, at man har udelukket
sig selv fra interaktive tv-tjenester.

- Hvis man abonnerer på en af vores tv-pakker, har man samtidig adgang til alle sine kanaler via web-tv. Det betyder for eksempel, at de unge i familien kan tage deres tv-kanaler med på farten og se dem på deres mobiltelefon eller tablet. Vores web-tv har samtidig den fordel, at det giver adgang til arkivtjenester, filmleje og start-forfra af programmer i op til syv dage. De udsendelser og film, som man henter på web-tv, kan man via en chromecast sende til en fjernsynsskærm. Så selv om vores tv-pakker er den teknologisk mest enkle løsning, så afskærer de altså ikke abonnenterne fra at have glæde af interaktive tv-tjenester, siger Jakob K. Svendsen.

// MEDLEMSBLAD

VALGFRIHED I BOLIGSELSKABER

En hårdnakket myte hævder, at man som beboer i et boligselskab er påtvunget en bestemt tv-løsning. Men i dag er virkeligheden en ganske anden.

Hos Vivabolig fortæller Pia Hornbæk, der er formand for organisationsbestyrelsen, at man for længst har gjort op med den model, hvor alle beboere skulle have tv fra den samme leverandør.

- I dag er det et lovkrav, at folk skal have valgfrihed, men det havde vi allerede indført, da loven blev fremlagt. I Vivabolig opfordrer vi alle vores 28 afdelinger til at levere et udbud, der giver beboerne de bedste valgmuligheder, når de skal beslutte sig
for en tv- og bredbåndsløsning, og hvor meget de vil betale for den, siger Pia Hornbæk.

I afdeling 3

Sammen med hende mødes vi med repræsentanter for boligselskabets afdeling 3 i fælleshuset i Strynøgade. Blandt dem er afdelingens næst-formand, Marc Skjødt Hansen, der for nogle år siden var en af initiativtagerne til, at man fik yderligere en leverandør ind i afdelingen.

- Vi havde allerede AN-TV og Stofa, men jeg synes, at markedet bør være så liberalt som muligt. Konkurrence er sundt. Det giver bedre service og bedre priser, og som forbruger får man mulighed for at shoppe mellem forskellige udbydere, siger Marc Skjødt Hansen.

Han var nervøs, da man i afdelingen skulle stemme om forslaget, men det var der ingen grund til. Alle stemte for på nær en enkelt beboer.

- Jeg er til gengæld mindre glad for, at selskaberne bag vores to leverandører her i afdelingen nu er fusioneret og er blevet til Norlys. Jeg vurderer, at det svækker konkurrencesituationen, siger Marc Skjødt Hansen. Han ser frem til, at der kommer et politisk tiltag, så alle udbydere kan leje sig ind i netværket og sikre en fortsat sund konkurrence på tv- og bredbåndsmarkedet.

Nogle skiftede

Da den nye udbyder kom ind i afdeling 3 for nogle år siden, var det forskelligt, hvordan beboerne reagerede.

Lis Sørensen har boet i afdelingen i 24 år. Hun er medlem af afdelingsbestyrelsen, og hun har altid modtaget tv fra AN-TV, ligesom hun benytter den 4/1 Mbit forbindelse, som antenneforeningen uden beregning stiller til rådighed for medlemmerne.

- Den forbindelse dækker fint mit behov for at komme på internettet, og jeg er glad for AN-TVs lille pakke. Jeg ser det hele – også de tyske tv-kanaler. Jeg synes, det er fint, at beboerne i afdelingen har fået valgfrihed, men jeg har ikke følt mig fristet til at skifte. Jeg er godt tilfreds med det, som jeg har, siger Lis Sørensen.

Anderledes stiller det sig med David Nielsen, der har boet i afdelingen i otte år. Han modtog oprindeligt tv og bredbånd fra AN-TV og Stofa, og han havde ikke noget at udsætte på deres produkter. Alligevel valgte han at skifte bredbåndsudbyder, da han fik mulig-heden for det.

- Jeg fik et godt tilbud. Jeg har i dag en stabil 100/100 Mbit fiberforbindelse til en attraktiv pris og med god service. Til gengæld har jeg valgt at beholde min tv-pakke fra AN-TV, og det fungerer helt problemfrit, at jeg i dag har to forskellige udbydere af tv og internet. Her i afdelingen har vi en stor diversitet, så det er kun godt, at vi har flere forskellige løsninger at vælge imellem, og at løsningerne kan gøres individuelle og tilpasses den enkelte beboer. Min bedstemor bor også i af-deling 3, og hun kan godt lide trygheden ved at have den store tv-pakke, mens jeg har skræddersyet en helt anden løsning til mig selv, siger David Nielsen.

Forskellige værdier

Samtalen med beboerne viser da også, at de tager afsæt i forskellige værdier, når de skal vælge tv og internet. Marc Skjødt Hansen arbejder i IT-branchen og er superbruger. Han er glad for, at der er skabt en konkurrencesituation, som blandt andet har gjort det muligt for ham at tilkøbe en højhastigheds, synkron fiberforbindelse. Han er sikker på, at afdeling 3 kan brande sig på, at afdelingen har fibernet.

Til gengæld lægger formanden for Vivaboligs organisationsbestyrelse, Pia Hornbæk, stor vægt på, at AN-TV er en brugerejet og brugerstyret antenneforening.

- Jeg er foreningsmenneske. Min holdning er, at det er godt at bakke op om en forening, der støtter fællesskabet. Når tilstrækkelig mange går sammen om en tv-løsning, kan vi tilbyde attraktive priser til vores beboere, og AN-TV tilbyder en løsning, der er væsentlig billigere end de priser, man finder på det frie, kommercielle marked, siger Pia Hornbæk, der også er medlem af AN-TVs repræsentantskab.

Hun bakkes op af formanden for afdelingsbestyrelsen, Henrik Yde, der også er medlem af AN-TVs bestyrelse.

- Vi ser jo udbydere, der har lavere priser i AN-TVs dækningsområde, end når vi kommer uden for området. Men det er også nødvendigt, hvis de vil være med, for AN-TVs priser er tæt på kostprisen. Så vi byder konkurrencen velkommen. Allerede for tre-fire år siden foreslog vi, at alle udbydere i Aalborg slog deres net sammen, så vi hver især kan leje os ind på det. Det kom vi ikke igennem med, men nu peger de politiske tiltag heldigvis i den retning, siger Henrik Yde.

// MEDLEMSBLAD

MED DANSKE UNDERTEKSTER

I ti år har AN-TVs medlemmer haft danske under-
tekster på udvalgte programmer fra Sverige, Norge og Tyskland. Det er ikke blot en god service, men også et kulturpolitisk tiltag, der skal styrke relationerne til vores nabolande.

Fem tv-kanaler fra vores nabolande har siden 2009 vist danske undertekster på udvalgte programmer. Det drejer sig om SVT1 og SVT2 fra Sverige, NRK1 fra Norge og ARD (Das Erste) og ZDF fra Tyskland.

Tilsammen byder de fem nabolandskanaler hver dag på mellem 20 og 30 timers tv-indhold med danske undertekster. Servicen er nonprofit og finansieret via egenbetaling. Som medlem af AN-TV betaler man knap én krone om måneden for at kunne modtage underteksterne, og pengene går ubeskåret til tekstningsprojektet.

Ti års jubilæum

I anledning af at det i år er ti år siden, at de danske undertekster blev etableret i et samarbejde mellem Copydan Verdens TV, YouSee, Stofa og de fleste af landets antenneforeninger, har vi talt med tidligere bestyrelsesformand i Copydan Verdens TV, Mikael Waldorff, om projektet.

- Vi har i Danmark en nær relation til vores nabolande, både når det gælder handel, turisme, kulturpolitik og demokratiske traditioner. Den relation vil vi gerne være med til at fastholde og styrke i en tid, hvor kommercielle amerikanske tv-produktioner udbydes i nærmest uanede mængder, siger Mikael Waldorff.

Den amerikanske underholdningsindustri har ifølge ham brug for et modspil, og det er blandt andet i den sammenhæng, at man skal se projektet med de danske undertekster.

- I forbindelse med Nordisk Råds ar-bejde havde man talt om, hvor vigtigt det var, at landenes befolkninger havde adgang til hinandens tv-programmer. Det var på den baggrund, at vi hos Copydan Verdens TV indledte et sam-arbejde med de store tv-udbydere og antenneforeningerne om undertekstning af udvalgte programmer. Projektet er med til at udbrede det kulturpolitiske samarbejde og styrke interessen for vores nabolande, og det har fået opbakning fra fremtrædende danske kulturpolitikere, siger Mikael Waldorff.

De fem udvalgte

Selv om det ikke er alle seere, der har behov for undertekster, er det vigtigt at sørge for, at alle kan være med, understreger han. Især når det kan lade sig gøre for en nærmest symbolsk betaling på mindre end en krone om måneden. Det beløb sammenholder han med, at det koster blot 47 øre om måneden at have adgang til en af nabolandskanalerne. Den samlede udgift er altså til at overse.

- Vi har valgt at samle underteksterne på de fem nabolandskanaler, der kulturelt set er de tungeste. SVT1, SVT2, NRK1, ARD og ZDF er alle public service-kanaler, der investerer stort i kvalitets tv i form af blandt andet drama, dokumentar og naturprogrammer, forklarer Mikael Waldorff.

Blandt de store succeser på NabolandsKanalerne med danske undertekster fremhæver han ”Vores tid er nu” fra Sverige, ”Skam” fra Norge og ”Babylon Berlin” fra Tyskland. Men underteksterne omfatter for eksempel også den langtidsholdbare tv-krimi ”Gerningsstedet”, der uden afbry-delser har kørt på tysk tv siden 1970, og som ligeledes har en stor fanskare i Danmark.

- Vi har et godt samarbejde med de fem nabolandskanaler omkring de danske undertekster. Vores medarbejdere følger løbende repertoiret på kanalerne, og vi tekster stort set alle de udsendelser, som vi kan få tilladelse til fra tv-stationerne. De fem kanaler står hver især for afviklingen af teksterne, og jeg synes, at vi har fået nogle danske undertekster af en meget høj kvalitet, siger Mikael Waldorff.

Taget godt imod

Han betegner NabolandsKanalerne med de danske undertekster som et godt alternativ til de kommercielle tv-kanaler. Public servicekanalerne fra Sverige, Norge og Tyskland er med til at sikre en vis bredde i antenneforeningernes grundpakker, ligesom de giver flere vitaminer til pakkerne.

- Når vi for eksempel er ude på tv-messer, bliver vi helt generelt mødt med megen ros for vores initiativ. Folk er glade for, at det er muligt at se tv fra vores nabolande med danske undertekster, siger Mikael Waldorff.

// MEDLEMSBLAD

KOM TIL FORPREMIERE

På den nye danske film ”Kollision”. AN-TV og Copydan Verdens TV inviterer til en hyggelig aften og god filmoplevelse onsdag den 23. oktober klokken 18.00 i Nordisk Film Kennedy.

Dansk drama når det er bedst

Nikolaj Lie Kaas og Cecilie Stenspil spiller hovedrollerne i det danske drama om ægteparret, hvis pludselige skilsmisse leder dem ned ad en mørk og hævngerrig vej, hvor fornemmelsen for rigtigt og forkert udviskes til stor ulykke for hele familien. Filmen er inspireret af virkelige hændelser og instrueret af brødrene Mehdi, Milad og Misam Avaz, der også stod bag den anmelderroste og prisnominerede film ”Mens vi lever”.

Sådan tilmelder du dig

Send en mail med dit navn og antal deltagere til biograf@an-tv.dk. Max 2 billetter pr. medlem. Du vil hurtigst herefter modtage en
bekræftelsesmail med de praktiske informationer.

OBS: Billetterne uddeles efter princippet først-til-mølle.

Vi glæder os til at se jer!